alt=

 alt=

 alt=

 alt=

 alt=

Lacul de acumulare Poiana Uzului este situat in apropiere de Sălătruc si are ca scop principal alimentarea cu apa si producerea de energie electrica. Barajul in spatele caruia s-a format lacul este un baraj cu contraforti, unul dintre putinele baraje de acest fel din Romania. Barajul este inalt de 84 de m, lung de 507 m iar lacul are o lungime de 3,75 km, o suprafata de 334 hectare si un volum de 98 milioane metrii cubi. Adancimea maxima a lacului este de 64,7 m.
In jurul barajului dupa 1990 au aparut numeroase case de vacanta dar si cateva pensiuni deschise mai ales in sezonul de vara. Locul este ideal pentru pescuit insa in ultima perioada accesul pe lac este restrictionat datorita faptului ca din acest lac se alimenteaza cu apa mai multe localitati din judetul Bacau, printre care si municipiul Bacau. Dupa coada lacului se gaseste si tabara de la Valea Uzului.

Zona Valea Uzului are un potential turistic remarcabil, desi, tipic romanesc: turismul este slab dezvoltat. Principalul reper al zonei este barajul "Poiana Uzului", construit in anul 1973, inalt de 82 m si lung de 500 m, cu o lungimea a lacului de 3,8 km, suprafata de 334 ha, un volum de 98 mil. m cubi apa si cu adancimea maxima de 64 m. Barajul "Poiana Uzului" este rezervatie sanitara, avand ca scop aprovizionarea cu apa potabila a oraselor: Darmanesti, Tg.-Ocna, Onesti si partial a Bacaului.
Ca unitati de cazare in zona se pot gasi cateva pensiuni si cabane situate la "Coada Lacului", taberele Valea Uzului (situata la baza barajului) si tabara Salatruc (situata in amonte la granita cu judetul Harghita).
Lacul de acumulare Poiana Uzului, lac artificial format prin zăgăzuirea apelor Uzului în 1973 odată cu construirea barajului de la Poiana Uzului, Pivniceri, în primul defileu al Uzului între Dealu Mare, pe dreapta, şi Căpuţeanu, pe stânga. Barajul a fost construit între 1965 şi 1973 din beton, primul din România cu contraforţi, cu 33 ploturi în clasa I de importanţă, lung de 500 m, înalt de 80 m, iar lătimea la bază fiind de 74,1 m. Cota de altitudine la coronament este de 450 m fata de nivelul mării, lăţimea la coronament fiind de 6 m plus garda, iar fundaţia barajului este adânca de 40 m şi lată tot de 40 m. În corpul barajului este încastrată priza de apă potabilă, priza de apă industrială şi microhidrocentrala cu o putere de 5 MW.