Malformația penisului, Malformatii ale penisului

malformația penisului

malformația penisului

Prognostic Hipospadiasul consta in malformația penisului meatului urinar pe fata ventrala a penisului la nivel glandular, coronal in santul coronalpenoscrotal sau perineal. Malformatia este uneori asociata cu criptorhidiascrot bifid si organe genitale ambigue mai ales in hipospadiasul perineal sau penoscrotalcaz in care se impune efectuarea unui frotiu bucal pentru determinarea cariotipului sexului malformația penisului.

Hipospadias

Simptomatologia cuprinde dificultate in directionarea jetului urinar, jet urinar imprastiat, mictionarea din pozitie sezanda, infertilitate in cazul hipospadiasului perineal sau penoscrotal. Asocierea incurbarii ventrale a penisului impiedica activitatea sexuala, de aceea se poate spune ca afectarea cea mai grava se produce pe plan psihic.

Uretrocistoscopia si urografia intravenoasa sunt necesare pentru verificarea integritatii aparatului reno-urinar. Corectia hipospadiasului trebuie facuta cat mai precoce, inainte ca pacientul sa atinga varsta malformația penisului, malformația penisului pana in varsta de doi ani. In acest scop se folosesc grefoane de piele pediculate sau grefoane de mucoasa bucala pentru reconstructia neouretrei.

Încurbarea congenitală a penisului

Concomitent se face si indreptarea penisului daca este cazul. Mecanism fiziopatologic Hipospadiasul este un defect congenital care apare probabil in timpul dezvoltarii uretrei, in saptamanile de gestatie. Structurile genitale externe sunt identice la fetusii masculini si feminini pana in saptamana 8 de gestatie; organele genitale dezvolta un fenotip masculin mai ales sub influenta testosteronului.

Pe masura ce malformația penisului creste, depresiunea uretrala se extinde de la baza penisului pana la niveul coroanei. Astfel se dezvolta uretra posterioara si mediana, uretra anterioara sau glandulara se dezvolta intr-o directie proximala cu un miez ectodermic care se formeaza la varful glandului, care canalizeaza si se uneste cu uretra proximala la nivelul coroanei.

Incidenta mare a hipospadiasului subcoronal sustine vulnerabilitatea ultimilor pasi in aceasta teorie a dezvoltarii. Esecul fuziunii faldurilor uretrale in hipospadias impiedica acest proces, rezultand un preput in carlig dorsal. In cazuri rare, poate apare o despicatura glandulara cu preput intact, denumita megameatus.

  • Problemele de erecție trezesc un bărbat
  • Fără erecție la debutul actului sexual

Curbura ventrala a penisului este adesea asociata cu hipospadiasul, in special in formele severe. Aceasta este rezultatul unei anomalii de crestere intre tesutul normal dorsal al corpilor penieni si uretra ventrala atenuata si tesuturile asociate. Rar, tesutul spongios abortiv si fascia distala fata de meatul uretral formeaza o banda fibroasa care contribuie la curbura.

malformația penisului

Desi au fost descrise cateva clasificari diferite, cei mai malformația penisului medici folosesc clasificarea propusa de Barcat si modificata de Duckett, care descrie localizarea meatului dupa corectarea curburii peniene asociate.

Localizarile cuprind hipospadias anterior sau de gradul I glandular si subcoronalmijlociu sau de gradul II penian distal si proximal penian si posterior sau de gradul Mărirea penisului contra penoscrotal, scortal si perineal.

Tratamentul cu hormoni precum progesteronul in timpul sarcinii poate creste riscul de hipospadias.

malformatii ale penisului

Anumite fluctuatii hormonale, cum este insuficienta testiculara fetala sau imposibilitatea corpului de a raspunde la testosteron, creste riscul de hipospadias si alte probleme genetice. Uneori hipospadiasul este mostenit. Poate exista si un risc crescut de hipospadias la baieteii cu mame cu varsta peste 30 de ani sau care au folosit fertilizare in vitro pentru a concepe.

Legatura cu fertilizarea in vitro se poate datora expunerii crescute a mamei la malformația penisului, un hormon natural sau la progestina, o forma sintetica a progesteronului, administrate in timpul procesului de fertilizare.

Esecul efectului adecvat al androgenilor prenatali este astfel incriminat in multe cazuri, transformand hipospadiasul sever intr-o forma usoara de intersexualitate.

malformația penisului

Deoarece deficienta de androgeni poate fi demonstrata doar la o minoritate de cazuri, s-a propus o deficienta tranzitorie de testosteron care poate malformația penisului in timpul perioadelor critice ale dezvoltarii genitale, datorita cresterii hormonului anti-mullerian sau o malformația penisului subtila a glandei pituitare.

Mai recent, au fost propuse anomalii ale factorilor de transcriptie. Nu s-au dovedit inca speculatiile conform carora agenti din mediu pot interfera cu sistemele umane hormonale.

malformația penisului

Agentii care au determinat hipospadias la un numar mic de baieti cuprind folosirea materna a progestinelor sintetice si a finasteridei in primele doua trimestre de sarcina. S-a sugerat ca folosirea de catre mama a dietilstilbestrolului, un estrogen sintetic, a determinat o crestere de 20 de ori a prevalentei hipospadiasului.

Acestea sunt adesea asociate cu un orificiu urogenital perineal rezidual malformația penisului un penis mic. Aceasta combinatie de malformatii este denumita hipospadias perineoscrotal pseudovaginal si face parte din spectrul de organe genitale ambigue. Tratamentul cu testosteron postnatal nu inchide uretra. Un studiu efectuat a descoperit o crestere de 2, 5 ori a incidentei conditiei pentru baietii cu un defect genetic specific purtat pe cromozomul X.

Ațiputeafiinteresat